SuriGids.com

 

 

Up
Distrikt Brokopondo
Distrikt Commewijne
Distrikt Coronie
Distrikt Marowijne
Distrikt Nickerie
Distrikt Para
Distrikt Saramacca
Distrikt Sipaliwini
Distrikt Wanica
Mappen van Suriname

 

 • Algemene informatie over het distrikt Commewijne

   Geografie van het distrikt Commewijne

   

  De hoofdplaats van het distrikt Commewijne is Nieuw- Amsterdam. Deze plaats ligt aan de samenvloeiÔng van de Suriname- en Commewijnerivier.  De Commewijnerivier  is de kleinste van de rivieren. Hij onstaat uit de Boven-Commewijne en Tempati.

  Het wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het noorden, door het district Marowijne in het oosten, door het district Para in het zuiden en in het westen wordt het door de Surinamerivier gescheiden van de districten Para, Wanica en Paramaribo. Vůůr de districtenindeling van 1983 was Commewijne 4.110 km2 groot.

  Een groot deel van dit distrikt bestaat uit vruchtbare klei van de jonge kustvlakte waarop hier en daar zand-en schelp- ritsen voorkomen.Het district is verdeeld in zes ressorten:ē Margaretha (of Margrita)
                       ē Bakkie
                       ē Nieuw Amsterdam
                       ē
  Alkmaar Korte artikel over de voormalige suikerplantage Alkmaar
                       ē Tamanredjo
                       ē Meerzorg

  Enkele voormalige platages waren: Katwijk, Peperpot

  Over de rivier werd een geregelde veerverbinding met Paramaribo onderhouden door de Scheepvaartmaatschappij Suriname NV. Door het bouwen van een brug over de Surinamerivier anno 2000 is dit distrikt volledig toegankelijk geworden voor economische ontwikkeling.

  Te Nieuw-Amsterdam   is er een openluchtmuseum.  In dit distrikt loopt ook het kordonpad naar joden Savanna. Het Kordonpad lag dus om de bebouwde gebieden van de oude kolonie, heen. Ze had een lengte van ruim 94 km.  Het pad bestond uit een ruim tien meter brede schoongemaakte weg door bos en zwamp, waarop met karren kon worden gereden. Het gaf slechts economische voordelen aan de Joden in Jodensavanne, die op deze wijze meer handel konden drijven met de daar aanwezige militairen.

   

   De bevolking van het distrikt Commewijne

   

  Het aantal inwoners van het distrikt Commewijne is geschat op 23000 inwonwers De bevolking bestaat voor het grootste deel uit Javanen (Surinamers van Indonesische afkomst), verder uit Hindostaanse - en Kreoolse Surinamers en Indianen. De Districts-Commissaris van Commewijne zetelt te Nw-Amsterdam.Het district is in de Nationale Assemblťe vertegenwoordigd door vier parlementariŽrs.

   

   Middelen van bestaan van het distrikt Commewijne

   

  Het hoofdmiddel van bestaan is landbouw.  De meeste landbouwondernemingen voornamelijk plantages kwamen uit dit distrikt.Voornamelijk koffie en citrus plantages. Hier  is ook de voormalige suiker onderneming MariŽnburg gevestigd. Omstreeks 1880 kocht de Nederlandse Handelsmaatschappij  plantage MariŽnburg op en maakte die tot de grootste suikeronderneming in Suriname die een belangrijke uitstralingsfunctie had en die gedurende lange tijd een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het district. Het zware veldwerk werd verricht door contractarbeiders, die uit Brits-IndiŽ en Java werden gehaald. Enkele jaren geleden werd het bedrijf echter gesloten en worden inmiddels ook de bedrijfsgebouwen ontmanteld. Daarmee ging het laatste suikerbedrijf van Suriname dicht. Voor goed! Er wonen nog altijd veel mensen op MariŽnburg, die nu echter voor hei merendeel een betrekking buiten de plantage hebben. Er bestaan plannen om MariŽnburg nieuw leven in te blazen, maar dat zal niet meer zijn door suiker. Dit vormt voor MariŽnburg, voor Commewijne en voor Suriname een afgesloten hoofdstuk.

  Ook koffie is van geen betekenis meer voor het district. Van de bijna 300 koffieplantages in de 18e eeuw zijn er nog maar enkele over. Toen in de jaren '30 van deze eeuw de wereldmarktprijzen voor koffie daalden tot beneden de productiekosten, lieten vele koffieplantages het afweten of schakelden ze over op citrus, welke cultuur voor enkele plantages in Commewijne tijdelijk redding bracht. Maar ook de citruscultuur is van vrijwel geen betekenis meer en is nog slechts voor enkele plantages (Alliance, Spieringshoek, Katwijk) van belang.

  Er was ook een aantal positieve ontwikkelingen in het district.In de jaren '80 van de 19e eeuw begon men met de aanplant van de Liberiakoffie, als vervanging voor de Coffea Arabica. Omdat niet alle Liberia-koffie tegelijk rijpt, kon men met een minder grote arbeidersmacht volstaan.

   Andere links van het distrikt Commewijne

Google