SuriGids.com

 

 

 

Home
Up
Distrikt Brokopondo
Distrikt Commewijne
Distrikt Coronie
Distrikt Marowijne
Distrikt Nickerie
Distrikt Para
Distrikt Saramacca
Distrikt Sipaliwini
Distrikt Wanica
Mappen van Suriname

 

 

Algemene informatie over het distrikt Coronie

Distrikt Coronie

 Geografievan het distrikt Coronie

De hoofdplaats van Coronie is Totness. Coronie behoort tot het stroomgebied van de Nickerierivier en de Coppenamerivier. Het hele distrikt ligt in de vruchtbare kustvlakte. Niet ver van de kust lopen zand- en schelpritsen van oost naar west. Deze zijn op sommige plaatsen zeer breed. Voor de kust liggen de Coppename- en de Coroniebank, beide zijn modderbanken. Bergen vindt men in Coronie niet. Wel vindt men uitgestrekte en diepe zwampen. In 1863 werd ook in Coronie een distriktscommissaris belast met het beheer. Het distriktscommissariaat is gevestigd te Friendship.

Door de moeilijk bereikbaarheid van Coronie is het distrikt altijd erg geisoleerd geweest. En dit isolement heeft in belangrijke mate het karakter van de Coroniaan en van de Coroniaanse samenleving helpen bepalen. Men ging slechts uit Coronie, indien het noodzakelijk was, want een pleziertocht was het niet. Ook niet voor de ambtenaren, onderwijzers, media e.a. die er naar toe moesten om te werken. Coronianen brachten hun produkten (kokos, kokosolie, varkens, honing) naar Paramaribo voor de verkoop en van Paramaribo werden de produkten meegenomen, waar men in Coronie behoefte aan had. Maar Coronie was in belangrijke mate een zelfgenoegzaam distrikt. Men produceerde zoveel mogelijk alles wat men nodig had, of men leerde leven met wat men had.

De huidige nederzettingen in Coronie die aan de rijweg liggen zijn alle oude plantages. Voor een deel zijn ze helemaal verdwenen, maar voor de volledigheid noemen we allemaal die vroeger hebben bestaan, van Oost naar West. (Ingiekondre), Inverness, Hamilton (EBG kerk en school), Welgelegen (R.K kerkje), Hague, Moy, Perseverance, Cardross Park, Bellevue, Mary's Hope (R.K. kerk en school), Totness (de oudste vestigingsplaats in Suriname), Friendship (hier is het distriktsbestuur gevestigd), Corona (vroeger een militaire post), Bantaskine, John, Belladrum, Johanna Maria, Novar, Clyde (de zendingspost Salem van de EBG met school), Sarah Leasowes (vroeger een bloeiende kokosplantage van de Hernhutters, met een fabriek voor de bereiding van kokosolie), Burnside (de oudste plantage van Coronie en momenteel het meest westelijke bewoonde plantage)

 Middelen van bestaan van het distrikt Coronie
De varkensteelt was voor Coronie ook belangrijk en de varkens werden gevoed met de afvalprodukten van de oliebereiding. De kosten waren daardoor minimaal, maar het nadeel was dat het vetgehalte van de varkens erg hoog lag en dat deed afbreuk aan de kwaliteit van het vlees. Coronie heeft ook altijd een redelijk grote rundveestapel gehad, terwijl van oudsher Coronie het distrikt bij uitstek is geweest voor de honingproduktie. Parwahoning van Coronie geldt nog steeds als een der beste honingsoorten van Suriname. Vroeger werd Coronie in het parlement vertegenwoordigd door een afgevaardigde, maar met de inwerkingtreding van de grondwet van 1987 werd dit gebracht op twee.

 De bevolking van het distrikt Coronie
Het aantal inwoners wordt geschat op 3200.Bijna de gehele bevolking bestaat uit surinamers van Kreoolse afkomst en negers. Boslandkreolen komen echter niet voor. Dit komt waarschijnlijk, omdat de weggelopen slaven marrons in het algemeen moeilijk toegankelijke plaatsen als woongebied uitkozen. Gewoonlijk achter stroomversnellingen. Verder wonen er een aantal Indonesische en Hindostaanse Surinamers.
Mogelijkheden van vermaak zijn er ook in Coronie. Wel andere dan in Paramaribo. Televisie en radio kan men nauwelijks of niet opvangen. Een bioscoop is er niet. Het Cultureel Centrum Coronie ontplooit niet veel activiteiten. Maar de aanwezigheid van waterleiding en van elektriciteit heeft het leven wel een stuk aantrekkelijker gemaakt. En wie van hengelen houdt: er zijn nog veel kwi kwi's in Coronie. En veel krabben als het er de tijd voor is. Of men kan gewoon wandelen door de mooie kokoslanen of naar de zee om te genieten van de frisse zeelucht.

 Andere links van het distrikt Coronie

  • Foto's van disctrict Coronie, Suriname
  • Foto site van Suriname
  • Coronie.nl  
  • Nieuws, Forum, Weblog, Gastenboek, Familieberichten, Contacten, Links & zoeken, Geschiedenis, Plantages, Coronianen in beeld, Kerkgebouwen, Historische woonhuizen, Fotoboek, Stambomen en Wallpapers van Coronie
  • Gosuriname.net
  • Alles wat u moet weten over Coronie
  • Wikipedia.org/Coronie
  • Omschrijving en gegevens over het disctrict Coronie. Mogelijkheid om mee te werken aan het artikel
  • Coronie.eu
  • Het verleden van Coronie naar voren te halen en actualiteiten

Google