SuriGids.com

 

 

 

Home
Up
Onze Doelstelling
Link Populariteit
Voordelen Website
5 Stappen
Domeinnamen
Info Verzamelen
Webtemplates
Web Hosting
Zoekmachines
Google en Suriname

 

 

  •  Waarom domein namen belangrijk zijn!

Een eigen domeinnaam hebben is heel belangrijk vanwege onderstaande redenen:

 

Het makkelijk toegankelijk maken van uw website v.b. uwnaam.com i.p.v. uwnaam.iemandandersnaam.com (sub-domainnaam) of iemandandersnaam.com\folder\uwnaam (sub-directory)

 

Gebruik maken van een sub-domainnaam of sub-directory is ongeveer hetzelfde als uw website onderbrengen bij een andere website. Mocht om wat voor redenen dan ook die website op houden te bestaan, is dan daarmee ook uw website verdwenen. Doordat bezoekers meestal via zoekmachines uw website bezoeken, is het belangrijk dat u controle heeft over uw webiste. Dit kan alleen door uw eigen domainaam te registreren.


Om uw website toegankelijk te maken moet u beschikken over een Internet Protocol (IP) adres dat bestaat uit nummers. Aangezien het makkelijker is om namen te onthouden dan een serie van nummers, wordt er gebruik gemaakt van domeinnamen. Een domeinnaam is gekoppeld aan een serie van nummers die samen uw domeinnaam oftewel URL vormen. Aan zo'n adres is op een server (een speciale computer) opslagruimte gekoppeld voor het opslaan van een zogenaamde website of homepage. De server zorgt ervoor dat de bijbehorende website getoond wordt als men een adres opzoekt. Dus zonder domeinnaam bent u niet bereikbaar op het internet. Iedere naam kan slechts ťťn keer worden geregistreerd. Daarom is het belangrijk om uw domeinnaam zo snel mogelijk te registreren. Ook wanneer u voorlopig nog geen plannen heeft het net op te gaan.

  • Tips betreft het registreren van domein namen

Een domeinnaam bestaat uit maximaal 67 letter- en cijfertekens waarbij i.p.v. spaties het - (minus) teken gebruikt kan worden. In de praktijk is gebleken dat "surfers" niet de gewoonte hebben om het minus teken te gebruiken, dus geef ik de voorkeur aan een domeinnaam zonder het minus teken. Aangezien de .com extensie het meest gebruikt wordt, is het aan te raden uw bedrijfsnaam te registreren onder deze extensie. Registreer de naam waaronder u bekendheid geniet, maar probeer uw domeinnaam zo kort mogelijk te houden om mis spellingen en type fouten te voorkomen. Heeft u een moeilijk te spellen naam, registreer (binnen uw budget) dan ook de meest voorkomende typefouten die u denkt dat gemaakt kan worden b.v. Walmart, Wallmart, Wal-mart etc.
Hou er rekening mee hoe uw domeinnaam zal klinken tijdens gesprekken en vocale advertenties. Yahoo.com klinkt heel goed en is makkelijk te onthouden. Let wel dat intypen van www niet meer nodig is bij het registreren van nieuwe domeinnamen.
Onthoud, uw domeinnaam is de fundering van uw website. Dus kies verstandig.

  • Domeinnamen en zoekmachines

Een domeinnaam dat beschrijvend is, maakt het makkelijker om uw website te vinden. Behalve dat "surfers" geneigd zijn gewoon in te typen wat ze zoeken, helpt het uw website hoger te rangschikken bij zoekresultaten van zoekmachines. Een domeinnaam als zoek.com omschrijft het zoeken in het algemeen. Zoekmuziek.com zou een betere omschrijving zijn voor een website dat alleen over het zoeken van muziek gaat. Zoekhiphopmuziek.com gaat weer een stapje verder en geeft aan dat het uitsluitend om hip hop muziek gaat. Zo een naam zou dus het beste kunnen bijdragen om uw website hoger op de zoekresultaten te krijgen. Als we echter kijken naar de algemene waarde van zo een naam, dan ligt dat een stuk lager dan zoek.com, omdat het lang is en beperkingen oplegt in het gebruik ervan.

  • Over de verschillende extensies (TLD's)

IP adressen zijn verdeeld in "toplevel" (extensies) en "second level" (domeinnamen). De meest gebruikte en gangbare extensie is de .com extensie (afkorting van commercieel). Bij het registreren van uw domeinnaam is het aan te raden uw naam in de .com extensie te registreren aangezien deze extensie het meest gebruikte internationale extensie is.

Extensies met beperkingen bestemd voor een bepaalde doelgroep.

.edu Education is alleen bestemd voor educatieve websites.
.int International is bestemd voor internationale organisaties
.gov Government wordt gebruikt door de Amerikaanse overheid.
.mil Militaire valt onder het ministerie van defensie van Amerika.
.museum voor musea.
.aero voor de luchtvaartindustrie.

Overzicht van algemene extensies (ICANN TLD's) die door een ieder geregistreerd kan worden.

.com Commercieel
.net Network
.org Organization
.biz Business
.info Information
.coop is een gesponsorde TLD, bedoeld voor coŲperaties.
.name Namen van personen. Hierbij registreert u in feite een sub domeinnaam voornaam.familienaam.name

Landelijke TLD's
Deze zijn extensies toegewezen en beheerd door de respectievelijke landen. Elk land heeft zijn eigen landencode en de regels voor registratieverschillen van land tot land. Een van de meest voorkomende beperking is dat de registrant banden moet kunnen aantonen met het land waarvan men de landencode wil registreren. Enkele van de landencodes zijn:

.sr Voor Suriname
.nl Voor Nederland
.be Voor BelgiŽ
.us Voor de USA.
.br Voor BraziliŽ

  • Over ICANN

ICANN is het orgaan dat de "root" (toplevel) van het internet beheert sedert 1998. Daarvoor was de Amerikaanse overheid belast met deze taak. Op 20 September 2002 is deze overeenkomst met een jaar verlengd.

Nieuwe en alternatieve TLD's

De eerste drie extensies die vrijgegeven waren voor het publiek zijn de com, net en org. Pas na jaren van overleg, is in het jaar 2000 besloten om 7 nieuwe algemene extensies toe te voegen met name, info , .biz , .name , .aero , .museum , coop en .pro . Hiervan is alleen de .pro nog niet open voor registratie.

De andere extensies zijn nog niet operationeel, en kunnen alleen geregistreerd worden door bedrijven die te maken hebben met desbetreffende extensies zoals .aero met luchtvaart. Dus het zijn geen algemene extensies.

In Augustus 2002 heeft het Europees Parlement de goedkeuring gegeven tot het activeren van .eu als extensie voor Europa. Het Parlement verwacht begin 2003 te beginnen met het registreren van aanvragen van Europese "trademark" houders.

Er wordt ook druk uitgeoefend op ICANN om meerdere extensies vrij te geven zoals de .web extensie. Deze extensie is al in 1996 aangevraagd, maar om onduidelijke redenen geeft ICANN geen goedkeuring aan de aanvraag. Ook de toewijzing van .biz aan Neulevel word betwist door bedrijven die voor Neulevel al een aanvraag hadden ingediend voor de .biz extensie.

Ondertussen hebben enkele ISP providers een alternatieve root server opgezet waarop het mogelijk is een zee van extensies te registreren. Echter zijn deze extensies alleen toegankelijk via deze ISP providers, of door uw browser aan te passen. Alhoewel de noodzaak tot nieuwe extensies aanwezig is, is het af te raden om deze extensies te registreren. Als elk ISP provider zijn eigen extensies plaatst, is het straks een wild west situatie waarbij elk provider zijn eigen "root server" heeft. Uw naam zal dan onmogelijk internationaal toegankelijk zijn. En is het niet dat wat internet populair maakt?

U kunt onderstaande extensies door ons laten registreren.
TLDs Prijs per jaar Minimum periode
.COM $9.95 1 jaar
.NET $9.95 1 jaar
.ORG $9.95 1 jaar
.BIZ $9.95 1 jaar
.INFO $9.95 1 jaar
.NAME $9.95 1 jaar
.BE (Belgium) $9.95 1 jaar
.DE (Germany) $9.95 1 jaar
.CO.UK (UK) $9.95 2 jaren
.ME.UK (UK) $9.95 2 jaren
.ORG.UK (UK) $9.95 2 jaren
.US (USA) $9.95 2 jaren
TV $50.00 1 jaar
.CC $50.00 1 jaar
.WS $50.00 1 jaar
.BZ $50.00 1 jaar
.TC $50.00 1 jaar
.GS $50.00 1 jaar
.MS $50.00 1 jaar
.VG $50.00 1 jaar

Google