SuriGids.com

 

 

 

Home
Up
Onze Doelstelling
Link Populariteit
Voordelen Website
5 Stappen
Domeinnamen
Info Verzamelen
Webtemplates
Web Hosting
Zoekmachines
Google en Suriname

 

 

 Zoekmachines of zoekmotoren

 

Wat zijn zoekmachines?
"Search engines", zoekmachines of zoekmotoren zijn grote databases, waarbij "alle" woorden van Web-pagina's in een index gestopt zijn. Na het opgeven van een woord, produceert de search engine een lijst met pagina's waarop dat woord gebruikt wordt.

Er zijn twee soorten zoekmachines. De ene soort heeft alles op woord ge´ndexeerd en kijkt zelf niet naar het onderwerp. De "robot" die de WWW-pagina's afstruint op zoek naar informatie, naar woorden om te indexeren wordt ook wel een "spider" of liefkozend een "bot" genoemd. Voorbeelden van zulke zoekmachines zijn Google, Alta Vista, en Alltheweb.
 

De andere soort zoekmachine (in feite directory of portaal webiste) kijkt naar het onderwerp en deelt die globaal in, geeft dus de Web-locaties een aantal trefwoorden mee. Voorbeelden van zulke zoekmotoren zijn: Yahoo en DMOZ. Deze zoekmachines nemen ook niet alle sites op, maar gebruiken veelal aanmelding door gebruikers of door de redactie zelf. De groei van het aantal Websites bleek niet bij te benen. Bovendien was de effectiviteit van "free-text" zoekmachines matig. Daarom had Yahoo op gegeven moment geen keus en moest overstappen naar zoekresultaten van Google. Op 19 Maart 2003 heeft Yahoo Inktomi (een grote "paid inclusion" zoekmachine) opgekocht. Verwacht wordt dat Yahoo hierdoor in de toekomst weer zijn eigen zoekresultaten zal gaan gebruiken.


De onmogelijkheid voor ÚÚn zoekmachine om alles te indexeren zorgde voor de opkomst van de meta-zoekmachines. Deze zoekmachines sluizen de zoekvraag door naar diverse zoekmachines en combineren het eindresultaat. Een voorbeeld van metazoekmachines: Metacrawler en Multicrawl. Uiteraard vinden ook deze zoekmachines niet meer dan wat er ge´ndexeerd is.
 

Effectiviteit van zoekmachines

Zoekmachines of zoekmotoren spelen een belangrijke rol bij het brengen van bezoekers naar uw website. Het zijn echter meestal commerciŰle ondernemingen, die hun databases met de index van webpagina's gratis aanbieden en hun inkomsten ontvangen van adverteerders. Vandaar de advertenties op uw scherm als u met een machine zoekt. Een belangrijke bron van inkomsten zijn "pay per click" advertentie's. Google's "pay per click" campange is uitermate geschikt voor beginnende webmasters die snel bezoekers willen aantrekken. Verschijnt in Google, Froogle (test search site van Google), AOL, AskJeeves, CompuServe, Netscape, AT&T Worldnet, EarthLink en Excite. Een andere goede "pay per click" aanbieder is Overture die resultaten levert aan Yahoo, MSN, Altavista, Lycos, Infospace en Cnet.  Grootste nadeel van Overture is dat u een maandelijkse budget van $20 moet hebben terwijl Google geen minimum heeft. Adverteren in zoekresultaten van deze twee giganten zorgt er voor dat uw web site onmiddelijk te vinden is bij de grootste zoekmachines die samen voor ongeveer 95% (ongeveer 500 miljoen zoekopdrachten per dag) van de totale zoekresultaten leveren. Deze vorm van adverteren is het meest doelgericht vorm van adverteren dat mogelijk is. Uw advertentie verschijnt alleen bij zoekresultaten die U bepaalt. U betaalt (minimum $0.05) alleen als een "surfer" klikt op uw advertentie. Indien uw advertentie niet misleidend is krijgt u dus voor $0.05 of meer een bezoeker die geintereseerd is in uw website.

 

Een manier om gratis bezoekers te krijgen via zoekmachines is om uw website of webpagina's zoekmachine vriendelijk te maken. Vele zoekmachines gebruiken de zoekresultaten van Google en Inktomi. Google's resultaten worden daarbij het meest gebruikt.  Enkele van de websites die zoekresultaten van Google gebruiken zijn o.a. Yahoo, Netscape en AOL. Daarnaast zijn er nog tal van andere websites die de zoekresultaten van Google gebruiken. Zoekmachine's die gebruik maken van Inktomi zijn o.a. MSN, Hotbot, Looksmart, Overture en enkele landelijke portaal websites. Google's zoekrobot Googlebot is de snelste in zijn soort en is geheel gratis terwijl Inktomi betaalt moet worden om de pagina die u opgeeft te indexeren. De 2e plaats komt toe aan Alltheweb die ook geheel gratis is. Er zijn nog tal van andere zoekmachines die gratis uw website opnemen, waarbij de meeste tegen betaling een snelle en gegarandeerde opname aanbieden zoals Altavista.  Om bovengenoemde redenen kan gerust gezegd worden dat Google het meest belangrijke rol speelt bij het brengen van gratis bezoekers naar uw website via zoekmachines.

 

Sites waarnaar niet wordt gelinkt door anderen hebben minder kans om zelf ge´ndexeerd te worden. Zeker bij die zoekmachines die gebruik maken van de populariteit van de sites, gemeten naar het aantal binnenkomende links. (zoals bijvoorbeeld Google and DirectHit). Andere zaken die belanrijk zijn om uw website of webpagina's zoekmachine vriendelijk te maken zijn:

 

Maak een lijst van zoektermen waarop u wilt dat uw website gevonden moet worden.

 

Geef uw pagina's een beschrijvende titel met zoektermen die u denkt dat "surfers" het meest gaan gebruiken om websites als de uwe te vinden. Goede titels zijn het eerste waarop een "surfer" let waarna hij of zij gaat kijken naar de omschrijving onder de titel. Indien het erop lijkt dat uw website datgene is wat de "surfer" zoekt  zal hij of zij het vergelijken met de andere (tussen de 10 en 100 resultaten per pagina) zoekresultaten. Meestal wordt de beschrijving bepaalt door hetgene de "surfer" intypt als zoekterm. Maar de titel wordt door u bepaald, dus let op de titels van uw webpagina's.

 

Gebruik de zoektermen die u in de titel heeft gebruikt nog enkele keren (liefst tussen 5 en acht keren) op uw webpagina samen met de rest van de andere zoektermen. Maak meerdere pagina's indien er teveel zoektermen zijn.

 

Indien u van link wenst te verwisselen met andere websites, probeer dan websites uit te zoeken die past bij uw eigen website. Gebruik vervolgens de meest aantrekkelijke zoektermen in de link die naar uw website verwijst. Bij het verwisselen van links vragen wij gelinkt te worden als Zoekmachine van Suriname met links naar naar Surinaamse bedrijven, stichtingen, organisaties, reisbureau's, hotels, auto- verhuurbedrijven, touroperators, en websites met informatie over Suriname.

 

De problemen met zoekmachines zijn:
binnen het door de zoekmachine ge´ndexeerde deel wordt ongeveer eenderde van de te vinden sites ook daadwerkelijk gevonden
de zoekresultaten van een zoekmachine zijn over tijd inconsistent omdat het duurt meestal maanden voordat een nieuwe site wordt ge´ndexeerd en nog langer voordat zogenoemde "dode" links verwijderd zijn


Voor een actuele stand van zaken geeft SearchEngineWatch (http://searchenginewatch.com/) een aardig overzicht van allerlei aspecten met betrekking tot zoekmachines.

 

Andere manieren om het web te doorzoeken zijn:

 

Channels
Een andere zoektechniek die is ontwikkeld is het "channel-marketen". De "channels" zijn geselecteerde Websites die proberen dynamisch informatie te leveren aan de Internetgebruiker. Bij Netscape zijn deze te vinden onder menu Communicator, onder de naam: Netcaster. Het idee is opgekomen naar aanleiding van de push-technologie die ervoor wilde zorgen dat mensen geattendeerd werden op nieuwe informatie op hun persoonlijk interessegebied, een soort SDI dus, maar dan veel grover. Eerst werden er zogenoemde pointcast-systemen opgericht waarbij de Internetgebruiker zichzelf moest aanmelden en zijn interesseprofiel moest opgeven. Helaas voor de, meestal commerciŰle aanbieders van dit soort sites, is dit pointcasting een mislukking geworden. De aanbieders hebben toen gezocht naar een manier om hun sites wel voortdurend onder de aandacht te brengen en dat komt tot uitdrukking in deze "channels". Offline kan de gebruiker zijn channels uitkiezen en instellen, na het inloggen op Internet wordt automatisch de nieuwste gegevens van de channels gehaald en daarna kan offline het nieuws gelezen worden.

Agents
De agents helpen je ook bij het uitvoeren van een zoekvraag. Het is speciale software die je op je eigen PC gebruikt. Vooraf kun je aangeven in welke zoekmachines en met welke zoekvragen je wilt gaan zoeken. Zij proberen als het ware zoekmachines met metasearches, te combineren met channels. Een voorbeeld daarvan is Copernic (copernic.com). De zoekresultaten worden meteen op uw harde schijf weggeschreven, zodat u ook nog offline deze kunt bekijken.

 

Indien u erin slaagt om bezoekers te krijgen, is de volgende stap het analyseren van het gedrag van uw bezoekers. Hiervoor heeft u uw webstatistieken nodig. Er zijn verschillende soorten van webstatistieken, en in ons volgend artikel zullen wij dieper daarop ingaan.

 

Indien u zelf geen tijd heeft om uw website te promoten op internet kunt u gebruik maken van de diensten van Surigids.com.

Google